Kategorie
Ogrodnictwo

Jak prawidłowo stosować zmianowanie przy uprawie warzyw?

Każdy doświadczony ogrodnik dobrze wie, że uprawianie takich samych gatunków roślin przez wiele lat w jednym miejscu jest niekorzystne. Zmianowanie stosujemy po to, by uniknąć pojawiania się chorób roślinnych oraz szkodników.

Co warto wiedzieć o zmianowaniu?

Brak zmianowania sprawia, że gleba uprawiania w sposób jednostronny zostaje wyczerpana z ważnych składników mineralnych. Jej struktura ulega stopniowej degradacji i jednocześnie pojawia się więcej chwastów. Gdy na naszej uprawie warzywnej pojawia się zbyt wiele chwastów i nie nadążamy z nimi walczyć tracą na tym nasze plony.

Jak przeprowadzać zmianowanie warzyw w ogrodzie?

Każdy kolejny rok upraw warzyw dobrze jest rozpocząć od sporządzenia planu działki. Najlepiej jest to zrobić w formie papierowej. Taki plan przyda się nie tylko przy zmianowaniu gdyż będzie stanowił w późniejszych miesiącach swego rodzaju ściągawkę z rozmieszczenia upraw. W takim planie trzeba, więc umieścić zmianowanie. Jeśli więc na danej grządce w poprzednim roku wystąpiły szkodniki, które spowodowały porażenie roślin to w roku kolejnym warto wybrać takie rośliny, które będą odporne na ten typ szkodnika.

Aby dobrze przeprowadzać zmianowanie trzeba posiąść wiedzę na temat tego, które rośliny, jak długo mogą występowanie na danej grządce. Są rośliny, które w tym samym miejscu można uprawiać stosunkowo rzadko a więc co cztery lata. Należą do nich przede wszystkim ogórki, seler, sałaty. W odstępie trzech lat możemy z powodzeniem uprawiać marchew, natomiast dwóch lat przerwy wymagają pory i cebule.

Ważne zasady zmianowania roślin

Przy prawidłowym zmianowaniu należy stosować zasadę, która mówi by po roślinach, które mają głęboko sięgające korzenie uprawiać rośliny przeciwstawne czyli z korzeniem krótkim. Gdy ustalamy kolejność upraw warzywnych powinniśmy także zwracać uwagę na ich naturalną skłonność do zachwaszczania. Z reguły dzieje się tak, że najwięcej chwastów pojawia się w sąsiedztwie warzyw, które zostały wysiane wcześnie, bezpośrednio do gruntu.

Ustalając kolejność warzyw należy też zastanowić się nad kwestią wapnowania. Są rośliny, które świeże wapnowanie znoszą bardzo źle i chodzi tu przede wszystkim o sałatę, buraki i cebulę. Na drugim biegunie znajdują się rośliny, którym wapnowanie jest zupełnie obojętne i należą do nich pomidory i rzodkiewki.